Lipoedeem is een aandoening aan de vetcellen.

Lipoedeem word helaas nog weleens gezien als ‘gewoon’ te dik.

Lipoedeem is een serieuze stofwisselingstoornis aan de vetcellen. De vetcellen zijn onregelmatig geordend en ze nemen overmatig vet op zonder dit weer, goed, af te staan. De oorzaak is nog onbekend. Het heeft in elk geval te maken met aanleg.

Symptomen
Wanneer het lipoedeem erger wordt kunnen er harde knobbels in het weefsel ontstaan. Na deze fase kan zelfs lymfoedeem (lymf-lipoedeem) ontstaan. De verhardingen zijn meestal pijnlijk en goed te voelen in het weefsel. Het begint met nog onregelmatiger worden van de huid met steeds meer hobbels en bobbels. Een putje drukken, zoals bij lymfoedeem kan niet. Dit kan pas als er lymfoedeem is ontstaan.

Behandeling
Behandeling is afhankelijk van de ernst van het lipoedeem. Bij veel pijn behandelen we anders dan bij weinig of geen pijn. Bij veel  lymfoedeem behandelen we anders dan bij weinig of geen lymfoedeem. De ervaring heeft geleerd dat de LPG een grote toegevoegde waarde heeft bij de behandeling van lipoedeem. Het resultaat is sneller te zien en het aantal behandeling is daardoor ook minder.

Hoe langer je wacht met behandelen, des te langer en intensiever de behandeling zal zijn. Het doel van de behandeling is het los maken van het (vet)weefsel en de stofwisseling in het weefsel bevorderen. Op deze manier kunnen we verslechtering van het weefsel zoals het verharden van het weefsel  of het ontstaan van lymfoedeem uitstellen of misschien wel voorkomen. De technieken die we hierbij gebruiken passen wij aan, aan de klachten en de ernst van het lipoedeem. Liposuctie wordt gedaan door een chirurg.

Lipoedeem wordt steeds bekender in de medische wereld. Het lijkt er ook steeds meer op dat bij lipoedeem ook andere kenmerken horen. Er zijn aanwijzingen dat het voor deze vrouwen sporten moeilijker is . Het spierweefsel zou zich minder goed ontwikkeld zijn waardoor sporten zwaarder is dan voor  vrouwen met gezond vetweefsel.

De ernst van deze aandoening wordt nog wel eens onderschat of zelfs niet herkend. Gelukkig zijn er nog veel vrouwen waarbij het lipoedeem niet snel ernstiger wordt. Tot nu toe is lipoedeem alleen bij vrouwen bekend, vooral in de westerse maatschappij.

Op de site van het Nederlands Lymfoedeem Netwerk of de NVH vindt u meer informatie over lymfoedeem en lipoedeem.

Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

3 fasen lipoedeem

beeldje gemaakt voor nl net, gepresenteerd op lipoedeem congres mei 2015

 

Lymflipoedeem, een aandoening aan de vetcellen, begint vaak in de puberteit. Klachten van pijn, blauwe plekken, vermoeidheid.

Lipoedeem waar zich ook al lymfoedeem heeft ontwikkeld. Opvallend is het ‘sokje’, de voeten zijn vrij, onregelmatige vetcellen onder de huid en boven de knie een toename./