Manuele lymfedrainage is een aangepaste massage om het lymfestelsel te stimuleren en het vocht dat onder de huid is opgehoopt, af te voeren.

Deze massage kan voor verschillende therapieën gebruikt worden zoals lymfoedeem door verschillende oorzaken, lipoedeem, open been (ulcus), na een trauma (zoals een verstuikte enkel), voor en na een operatie.

Bij lymfoedeem
Manuele lymfedrainage is een belangrijke therapie bij lymfoedeem als gevolg van:

 • het wegnemen van lymfeklieren zoals bij (borst)kanker,
 • te lang bestaande spataders,
 • primair lymfoedeem (lijkt zomaar te ontstaan maar het blijkt bij de geboorte al in aanleg aanwezig te zijn),
 • lymf-lipoedeem of lipoedeem,
 • en nog andere vormen van lymfoedeem.

Met manuele lymfedrainage wordt het oedeem los gemasseerd  en de afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd. De arm of het been wordt dunner waardoor de kleding weer past. De druk verdwijnt waardoor u zich prettiger voelt, de huid kan weer in goede conditie komen of de huid blijft juist hierdoor gezond.

Soms lijkt een arm of been niet zo dik maar omdat het oedeem vast zit, dit heet fibrose, is het oedeem toch ernstig en moet behandeld worden. Wanneer oedeem langer bestaat kan de huid kapot gaan. Het kan zijn dat de huid eerst heel hard wordt en daarna pas open gaat.
In de patiënten folder (lymf)oedeem vindt u meer informatie.

 • Na een trauma of verstuiking,
  Bij of na verwondingen waarbij oedeem is ontstaan of blauwe plekken wordt het genezingsproces gestimuleerd en zal de wond sneller genezen. U kunt uw werk kan sneller oppakken, u heeft minder kans op littekens en omliggend weefsel blijft gezond. Een verstuikte of verzwikte voet of pols zal sneller genezen omdat de zwelling al na één behandeling weg kan zijn.
 • Open been of ulcus
  Een open been wordt zo genoemd omdat er een wond zit die niet of heel slecht geneest. Een veel voorkomende oorzaak is oedeem als gevolg van spataders. Ook lymfoedeem kan een oorzaak zijn. Omdat dit soort wonden vaak op benen voorkomen wordt het ook wel een open been genoemd. Manuele lymfedrainage zorgt er voor dat de afvalstoffen die zich rond de wond ophopen worden afgevoerd. Hierdoor kunnen weer voedingsstoffen en zuurstof naar de wond worden aangevoerd. Manuele lymfe drainage wordt zeer succesvol toegepast bij dit soort wonden. Uiteraard in combinatie met een goede wondverzorging.
 • Vóór een operatie
  Wanneer vooraf de lymfe afvoer wordt gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren heeft dit een gunstige invloed  op de wondgenezing na een operatie.
 • Na een operatie en na verwonding
  Wanneer kort na een operatie de lymfe afvoer wordt gestimuleerd afvalstoffen af te voeren heeft dit een gunstige invloed op de wondgenezing. Het kan de tijdsduur van genezing verkorten en littekenvorming verkleinen of in elk geval een gunstige invloed uitoefenen op de grootte van het litteken.
 • Ter ontspanning
  Ontspanning op medische gronden kan bijvoorbeeld zijn bij patiënten in de terminale of zelfs palliatieve fase waardoor voor enige tijd na de lymfedrainage verlichting wordt gebracht.

Wilt u meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met ons op via het contactformulier, of stuur een e-mail, info@atossahuidtherapie.nl. Bellen kan natuurlijk ook 06-36393993.

Den Bosch, Tilburg, Sint Michielsgestel, Een zwaar en vermoeid of ‘strak’ gevoel in een arm of been is kenmerkend voor een verstoorde lymfehuishouding zonder dat er zwelling zichtbaar hoeft te zijn. Het kan gezien worden als een waarschuwing

Na borstkanker, afvoer van lymfe via de rug.

Sint Michielsgestel, Den Bosch, Tilburg, putje bij lymfoedeem is goed te zien

Lymfoedeem met fibrose, deze behandeling heet ook manuele lymfedrainage.

borstkanker, Tilburg, Sint Michielsgestel, Den Bosch,kanker, zwaar gevoel in de arm

Manuele lymfedrainage is nooit standaard